Portal Independent de Torroella de Montgrí - L'Estartit | Costabrava (torroellaestartit.com)Portal Independent de
Torroella de Montgrí i
l'Estartit

COM

INICI 
Arxiu Notícies
Torroella 
L'Estartit
El Montgrí
Guia
El Temps
Fotos Impactants
TOURS VIRTUALS 
WEBCAM
Contacta
Info. Municipal
Descàrregues GRATIS

 SUBSCRIU-TE AL
 BUTLLETÍ GRATUÏT
 E-MAIL:
 

       

Google


FOTO DEL MES
Foto del Mes | Torroella de Montgrí - L'Estartit | Costa Brava

Publicitat:
Navegador Firefox, Gestor de Correu Thunderbird. Tots en Català a softcatala.org. Disponibles per a GNU/LINUX, MAC I WINDOWS
Legalitza't. Usa OpenOffice.org

publicitat: Click Aquí

torroellaestartit.com
info@torroellaestartit.com

Programari lliure a Torroella de MontgríLA GENERALITAT INSTAL.LA A CASA PASTORS UN PUNT D'ACCÉS LLIURE A INTERNET BASAT AMB PROGRAMARI LLIURE EN UN PLA PILOT

Gràcies a la jornada de programari lliure que vam celebrar a Torroella de Montgrí i l'interès que ens va demostrar l'Ajuntament a favor d'aquest tipus de programari, la Generalitat de Catalunya ha escollit a Torroella de Montgrí com un punt interessant de formar part en un pla pilot que s'està duent a terme a tota Catalunya. Recordem que en aquesta important jornada que vam celebrar, va participar la Generalitat de Catalunya, el Col.legi Oficial d'Ingenyeria Informàtica de Catalunya, Softcatalà, Alquimedia.net, Catix, K-Demar, S3OS, Magda Prats, Beep informàtica de Torroella de Montgrí, Aenteg, imatica.org, intercomgi, Actiu Informàtica, l'Associació de Comerciants de Torroella de Montgrí, la revista Mundo Linux, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'Estartit i inatica.com.

La base d'aquest pla pilot és promoure la implantació del programari lliure a les administracions.

La Generalitat ha instal.lat a Casa Pastors un telecentre basat amb un servidor LTSP (més endavant explicarem què és això), sis ordinadors i dues impressores. Això és un punt d'accés públic i es preten més endavant oferir formació, materials didàctics i divulgatius, programari, etc...

Existeixen diferents distribucions de software amb programari lliure GNU/Linux, però la curiositat de la situació és que la Generalitat de Catalunya ha escollit exactament la mateixa distribució que nosaltres també utilitzem. Fedora.

Aquesta distribució prové d'una anterior basada en Redhat. Redhat és una versió de GNU/Linux que va lligada amb un servei de suport de pagament, i Fedora és la mateixa distribució amb alguns canvis i alliberada per a la comunitat, tot i que col.laboren en molts de projectes mútuament.

Per a qui li interessi el tema tècnic, podem dir que el sistema que s'ha instal.lat a Casa Pastors es basa amb un LTSP (Linux Terminal Server Project). Això vol dir... un ordinador servidor i la resta d'ordinadors són 'tontos' (no tenen ni disc dur). Si no tenen disc dur... com engeguen el sistema operatiu? on es guarden les dades? Aquests ordinadors s'engeguen a través de la xarxa. Primer demanen a la xarxa que el servidor els hi doni una adreça ip per la xarxa, llavors descarreguen un petit codi del servidor que servirà per engegar la part d'arranc del propi ordinador, que continuarà amb la posterior descàrrega de sistema operatiu que li servirà el servidor principal (de fet només n'hi ha un). D'aquesta manera, tot el sistema operatiu és ofert pel servidor... no cal disc dur per arrancar. Les dades es guarden en aquest servidor principal i tenim l'avantatge de que qualsevol ordinador que estigui connectat a la xarxa i funcioni amb aquest sistema, funcionarà a la mateixa velocitat que el servidor. Nosaltres mateixos hem recomanat i configurat aquest mateix sistema a una escola de Palamós, gràcies al qual han pogut fer reviure antics ordinadors i aprofitar-los a les aules que havien deixat de funcionar per quedar-se obsolets. Ara estan funcionant tots i a la mateixa velocitat que el servidor, i a més a més, sense haver de pagar llicències (ni pel sistema operatiu ni pel programari intern).

Si a tot això li sumem que tot el software que incorpora el sistema operatiu és programari lliure i en català, creiem que no podem demanar res més.

Hem vist que les jornades que vam fer, van sortir molt profitoses i també que es comencen a donar resultats i a veure les avantatges del programari lliure. Encara queda molt per fer, però de moment, el que podem fer és utilitzar-lo i familiaritzar-nos per conèixer-lo millor, i veure que no és tant diferent que la resta de programari. És per això que us proposem anar-hi a Casa Pastors i que ho veieu de primera mà. Ho tenim al nostre poble i no cal anar lluny.

Us Recordem als associats de l'Associació de Comerciants de Torroella de Montgrí, que vam entregar a l'associació uns CD'S amb GNU/Linux i Programari Lliure per què poguessin ser repartits als associats gratuïtament. Penseu que aquests Sistemes no cal instal.lar-los. S'engeguen automàticament quan iniciem l'ordinador amb el CD a dintre, el que ens permet poder veure tot el sistema complert sense haver d'instal.lar res i sense tocar absolutament res del disc dur, el que fa que, una vegada extret el CD i tornar a engegar l'ordinador, tornem a trobar el nostre sistema operatiu de sempre que s'engegarà del nostre disc dur.

Moltes empreses estan optant per instal.lar aquests sistemes operatius lliures gràcies a la seva seguretat i estabilitat, i compatibilitat en molts aspectes amb ordinadors Windows, el que fa que la combinació dels dos sistemes operatius sigui possible i rentable.

Si voleu més informació sobre Programari lliure o GNU/Linux, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres: info@torroellaestartit.com / info@inatica.com .

Us deixem amb les fotografies del centre:

Programari lliure a Torroella de Montgrí Programari lliure a Torroella de Montgrí
Programari lliure a Torroella de Montgrí Programari lliure a Torroella de Montgrí
Programari lliure a Torroella de Montgrí Programari lliure a Torroella de Montgrí
Programari lliure a Torroella de Montgrí Programari lliure a Torroella de Montgrí


Club Nāutic Estartit. Webcam en Directe | Costa Brava Club Nāutic Estartit. Webcam en Directe | Costa Brava
[ Fer de torroellaestartit.com la seva plana d'inici | Afegir a 'Favoritos' ]

Nota: Aquest portal pretén ser una web divulgativa dels pobles de Torroella de Montgrí i l'Estartit. Per a informació Municipal, dirigiu-vos a la web oficial de l'ajuntament (www.torroella.org)

Resol.lució recomanada 800 x 600 o superior
Disseny i Hosting: http://www.inatica.com -
| AVÍS LEGAL
Webs del mateix grup: www.torroella.com.es | www.torroellademontgri.com.es | www.torroellaestartit.com | www.estartit.es | estartit.torroellaestartit.com | www.vimmocat.com | www.santjordi.net | www.torroellaestartit.com/estartit

torroellaestartit.com - Ptge. Creu de la Rutlla, 56 17257 Torroella de Montgrí (Girona)